Ligfiets-ervaringen

Deze pagina wordt een startpunt voor mijn ligfiets-ervaringen. Voor anderen is wellicht de test, die mijncollega Marc Dirkx en ikzelf gemaakt hebben van een viertal semi-lage liggers interessant; zie hieronder.

Omdat ik in de regio Utrecht woon, heb ik me aangesloten bij de U-Liggers, een clubje mensen die elkaar via Internet gevonden hebben. De verslagen (nu nog maar eentje) daarvan staan op een aparte pagina.

De test-ritten op 9 September 1999

Marc Dirkx en Fokke de Boer zijn op 9 september 1999 naar de Liggende Hollander te Eindhoven gereisd om de "definitieve keuze" voor het gewenste type ligfiets te gaan maken. De keuze was op voorhand beperkt tot 4 typen:

Een uitgebreid test-verslag staat op een aparte pagina, hieronder wat foto's van deze (heerlijke) dag. Klik op het kleine plaatje voor een grote versie.

Helaas was de Dolphin niet beschikbaar, en we hebben daarom op een Optima Lynx gereden als alternatief, mede omdat de verhuurder meende, dat de Lynx en Dolphin vergelijkbaar rij-gedrag hebben.

Onderweg: Marc door de bocht op de Hurricane
Nogmaals Marc onderweg, nu op de Lynx
Fokke komt tevreden grijnzend aanrijden op de Hurri
Marc scheurt voorbij op de Flevobike
De M5 is toch ook geen slecht karretje! Alleen dat stuur he...
Fokke op de Fifty-Fifty. De vering viel wat tegen.
Alle 4 fietsen op een rij. Van links naar rechts:
  • Optima Lynx
  • Flevobike Fifty-Fifty
  • Challenge Hurricane
  • M5 20/20

Conclusie: de Challenge Hurricane was voor ons beiden de prettigste fiets. Intussen heb ikzelf er eind september 1999 een aangeschaft!

Helaas, later kreeg ik door mijn RSI steeds meer last van mijn linkerschouder bij het fietsen op de Hurri. Ik heb uiteindelijk moeten besluiten hem weer te verkopen.

Na twee jaar zonder ligfiets begon het toch teveel te kriebelen, en ben ik weer op zoek gegaan. Voor mij waren randvoorwaarden geworden: onderstuur, niet te plat liggen, comfortabel. Na het nodige zoekwerk, en weer een stel testritten, is het uiteindelijk een Challenge Twister geworden. Helaas komt het er te weinig van om erop te rijden, en hangt ie het merendeel van de tijd aan de zolder van de schuur :-(